Checklist webshop

Home » Diensten » Ontwikkeling » Webshop ontwikkeling » Checklist webshop
Start

Introductie

Wil je gaan starten met een webshop, dan zijn er aardig wat dingen waarmee je rekening moet houden. De Goede Huisvader Web Services helpt je door een gratis checklist aan te bieden. Deze checklist helpt je, zodat je weet waarmee je rekening moet houden. Kom je er niet uit, maak dan een vrijblijvende afspraak om te bekijken wat de mogelijkheden zijn die De Goede Huisvader je kan bieden.

Van harte gefeliciteerd!

Beste…,

Wat leuk dat je, net zoals veel anderen, aan de slag wilt gaan met een eigen webshop! Inderdaad, veel anderen deden dit al. Dat maakt niet uit, want je gelooft erin.

Misschien ben je nog niet zover dat je al helemaal klaar bent om te beginnen of denk je juist dat je er al helemaal klaar voor bent. Dat maakt niet uit. De informatie op deze pagina is er om je verder te helpen. Voordat ik dat doe:

Van harte gefeliciteerd!

Van harte gefeliciteerd!

Het is goed dat je deze pagina bekijkt! Dit kan misschien zelfs de eerste stap zijn, voordat je verdere stappen gaat zetten. Ook is het denkbaar dat je al andere stappen hebt gezet, waardoor sommige informatie misschien overbodig is. Daarvoor vast mijn excuses. Weet dat je meer stappen moet zetten. Kom je er niet uit, dan ben ik er om je te helpen. Stap voor stap.

Deze pagina heb ik met zorg samengesteld. De pagina is er al sinds 2020 en hier en op bepaalde punten is de pagina sindsdien aangepast. De informatie is bedoeld om je een leidraad te geven, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Daarmee heb je niet de zekerheid dat je niet voor verrassingen komt te staan. Het (online) ondernemerschap bestaat uit een serie kansen dat je te maken krijgt met verrassingen. Dat hoeft niet altijd iets negatiefs te zijn. Ook leer je ervan.

Waar je in ieder geval rekening mee moet houden: het gaat niet vannzelf. Ongeacht wat anderen zeggen. Het lijkt makkelijk en anderen beloven je misschien de bekende ‘gouden bergen.’ Pas daarvoor op. Luister altijd naar wat je eigen gevoel je zegt. Luister ook naar wat experts zeggen. In ieder geval zij die je niet willen bedonderen. Niet iedereen wil je een pooit uitdraaien. geloof me.

Online verkopen houdt in dat je vol moet houden en in jezelf zal moeten blijven geloven. Zelfs wanneer het niet zo goed gaat. Zelfs wanneer je te maken krijgt met een ‘mening’ van anderen. Vergeet niet: anderen hebben die mening. Kritiek zal je altijd ontvangen. Het is zaak dat je weet om te gaan met momenten van teleurstelling. Uiteindelijk worden die momenten, wanneer je het goed doet, beloond. Ze worden afgewisseld met momenten van vreugde. Door de focus te houden op wat belangrijk én realistisch is kom je er. Wanneer dat doel is behaald, dat is lastig te voorspellen. Wees daarin realistisch.

De checklist die ik voor je heb samengesteld is helemaal gratis. Dat is best aardig nietwaar? Het starten van een (online) onderneming vergt al een aardige investering. Daarover gesproken: heb je al besloten hoeveel je gaat investeren?

Een gesprek met mij over deze checklist en de mogelijkheden voor samenwerking (over het ontwikkelen van je webshop, het technisch- of functioneel beheer bijvoorbeeld) is overigens ook gratis. Dan kunnen we meteen bekijken hoever je bijvoorbeeld bent met de bekende AVG-documentatie en oplossingen die daarmee te maken hebben.

Kortom: ik help je graag verder. Niet alleen met deze checklist. Vandaar dat ik je graag mijn mailadres geef: [email protected]. Weet je wat, mijn telefoonnummer is anders ook makkelijk: 0683072854.

Ik hoor graag van je!

Groet,

Harm Jagerman
De Goede Huisvader

Voordat je producten aan kunt bieden

Wees realistisch over je ambities. Het bijstellen van je ambities begint eigenlijk al op het moment dat je besloten hebt om online producten aan te bieden. Wat houdt dit precies in? Je zal moeten realiseren dat je niet meteen marktleider gaat worden. Ook zal je moeten inzien dat het eerste succes misschien lang of langer op zich laat wachten.

Het kan voorkomen dat een eerste succesvolle verkoop langer duurt. Wees realistisch op dit punt. Zorg ervoor dat je enthousiasme niet meteen omslaat in pessimisme.

Om nu te voorkomen dat je al meteen geen zin meer hebt in dit avontuur: zie het ook weer niet als een beperking. Realisme is een verstandig idee. Zolang je niet ’te groot’ denkt, is de vreugde over een eerste verkoop des te groter, nietwaar?

Er is een groot verschil tussen de offline wereld en de online wereld. Ben je in de offline wereld succesvol, dan wil dit niet zeggen dat je dit online ook bent. Sterker nog, heb je via de socials een sterke fanbase, dan houdt dit niet automatisch in dat men bereid is om producten online te kopen. Wat zorgt ervoor dat de fans je online volgen?

Ben je onderscheidend of uniek genoeg? Noem het ‘anders dan anderen.’ Dat soort kritische vragen moet je stellen. Kortom: het begint dus eigenlijk met het stellen van hele kritische vragen. Alleen welke vragen zijn nu de juiste vragen?

Wat voor vragen stel je?

Eigenlijk zijn er geen goede of foute vragen. Zolang de vragen maar kritisch genoeg zijn. Soms kunnen de antwoorden confronterend zijn. Pas daar goed voor op.
  • Wat ga ik verkopen?
  • Zijn er meer aanbieders?
  • Wat maakt mijn diensten of producten uniek?
  • Ben ik in staat iets extra’s aan te bieden?
  • Heb ik er voldoende tijd voor?
  • Kan ik omgaan met teleurstellingen?
  • Tot hoever ga ik als het gaat om dienstverlening, service en ondersteuning?
  • Wat is het budget dat ik bereid ben om te investeren in het eerste jaar en het opvolgende jaar?
Dat laatste punt is erg belangrijk: dit wordt nog wel eens vergeten. Zeker het punt van het tweede jaar. Het kan voorkomen dat je webshop misschien wel in de eerste twee jaar van het bestaan geen winst maakt. Dan mag je tevreden zijn wanneer je de kosten dekkend krijgt. Ben je dus bereid om hierin te investeren, wetende dat je extra kosten moet maken?
Groei

Wat heb je nodig om te groeien?

Als (online) ondernemer wil je groeien. Daarvoor heb je bepaalde dingen nodig. Vanzelfsprekend begin je klein, maar wil je altijd klein blijven? Op wel punt neem je genoegen met het kleine? Pas wel op, want je wilt nog steeds niet te groot denken.

Het probleem is alleen: misschien weet je nog niet wat je nodig hebt. Heb je bepaalde opties of middelen echt wel nodig? Dure software bijvoorbeeld, terwijl er gratis alternatieven zijn. Je zal goed moeten bekijken welke middelen je allemaal nodig hebt en welke niet. Daarnaast zal je moeten bekijken wat je dat allemaal gaat kosten.

Kortom: je zal een lijst moeten maken van alles wat je denkt nodig te hebben en bepalen hoe belangrijk dit is. Kom je daar niet uit, dan is De Goede Huisvader er om je daarmee te helpen.

Handtekening

Het registreren van je bedrijf

Dit is alleen van toepassing wanneer je dit nog niet hebt gedaan. Wil je ondernemen, dan moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Na deze inschrijving worden je gegevens doorgegeven aan de Belastingdienst. Afhankelijk van het aantal uren dat je kwijt bent aan dit alles en de omzet bepaalt de Belastingdienst vervolgens of je wel of niet valt in de categorie ondernemers. Het kan voorkomen dat je uiteindelijk niet bestempeld wordt als volwaardige ondernemer.

Is je inschrijving voltooid, dan kun je hiermee een zakelijk bankrekeningnummer openen. Dit heb je nodig voor alle zakelijke transacties. Dus niet alleen wat je ontvangt, maar ook wat je uitgeeft. Voortaan moet je (mogelijk) extra belastingaangifte gaan doen, om zo de btw-afdracht te regelen. Alles wat je ontving aan btw moet je afdragen. Alles wat je betaalde aan btw mag je terugvragen. Let op: dankzij slimme constructies hebben bepaalde bedrijven (Microsoft, Google, Meta) het zo geregeld dat zij geen btw hoeven af te dragen.

Op dit moment is er nog geen sprake van een echte webshop, maar je bent al wel ondernemer. Noem het een soort niemandsland. Een land waarin je gemakkelijk kunt verdwalen. Vandaar dat de volgende links je mogelijk op weg helpen.

Tip: bewaar de gewaarmerkte kopie van de Kamer van Koophandel goed, want die heb je nodig voor het openen van een zakelijk bankrekeningnummer, het afsluiten van een zakelijke hypotheek en eigenlijk voor meer zakelijke contracten.

Dit is het moment om na te gaan denken over een boekhoudpakket. Of wilde je alles bij gaan houden in Google Docs of Microsoft Excel?

Wacht nog heel even! Er is wel iets waarmee je rekening moet houden. Dat is de naam van je onderneming. Bestaat deze naam misschien al of lijkt de naam op een andere onderneming? Dan kies je liever voor een andere naam. Dit voorkomt niet alleen misverstanden. Je zorgt ervoor dat je mogelijke juridische procedures voor bent. Zeker wanneer het gaat om merken. Daarover gesproken: wees voorzichtig met het opnemen van een merknaam in je bedrijfsnaam. Dat mag niet zomaar. Daarvoor gelden regels. Niet iedere fabrikant of producent zal blij zijn dat je de merknaam toevoegt aan de naam van je onderneming. Zelfs niet wanneer het gaat om een verbastering.

Let je er nog wel even op of de ondernemingsactiviteit niet een beschermde beroepsgroep is?

Domein en hostingpakket

Domeinnaam en hostingpakket

In de meeste gevallen is het logisch om een domeinnaam te kiezen die gelijk is aan de naam van je onderneming. Kies de naam van je onderneming dus zorgvuldig uit. Eigenlijk moet je dus bij het kiezen van de naam controleren of de domeinnaam al bezet is of niet. Is dit het geval, dan moet je kijken of je deze kunt overnemen. Dit kan ervoor zorgen dat je soms een hoog bedrag moet betalen. Denk aan zogeheten ‘geparkeerde’ domeinen. Dit zijn domeinen die beschikbaar zijn, maar wel eigendom zijn van iemand anders. Die kun je overnemen, maar wel tegen een hoger bedrag dan dat je normaal zou betalen.

Heb je internationale aspiraties, registreer dan meer dan een domeinnaam. Bijvoorbeeld in het land waarin je actief bent.

Met alleen de registratie van een domeinnaam ben je er niet. Je zal ook een hostingpakket moeten kiezen. Zorg ervoor dat je kiest voor een hostingpakket dat geschikt is voor het aanbieden van een webshop. De meeste gedeelde hostingpakketten (shared hostingpakketten) zijn dit niet. Wil je weten welke hostingprovider je het beste kunt kiezen? Neem dan contact op met De Goede Huisvader voor advies.

Online shoppen

De ontwikkeling van je webshop

Stapje voor stapje kom je dichterbij. Nu wordt het tijd om na te denken over de webshop zelf. Alleen waar begin je? De ontwikkeling van de webshop is meer dan alleen het kiezen van het juiste platform en een goed uiterlijk.

Wat dacht je van algemene voorwaarden, verplichte documenten/pagina’s voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming, een optie om bezoekers cookies te laten afwijzen en opties voor klantondersteuning?

Dan hebben we het nog niet eens gehad over productpagina’s, foto’s voor je webshop en dat soort zaken. Dat hoort ook allemaal bij de ontwikkeling van je webshop. Daar kan De Goede Huisvader je ook mee helpen.

Betaalmethoden

Betalen in je webshop

Eigenlijk hoort dit bij het voorgaande deel. Het is echter zo belangrijk, dat ik het als apart deel opgenomen heb.

Zeg het maar: hoe wil je dat klanten gaan betalen? Officieel, dus volgens de wet, mag je klanten niet automatisch het gehele bedrag in rekening brengen. Althans, niet in alle gevallen. Denk maar aan die bekende aanbetalingen. Vandaar de opties dus voor achteraf betalen. Wil je een keurmerk gaan voeren op je website, dan zal je die optie aan moeten bieden als methode voor betalen.

Als het gaat om betalen via je webshop zal je ook na moeten denken welk platform je hiervoor wilt gaan gebruiken. Wil je vastzitten aan een maandelijks abonnement hiervoor of betalen per transactie? Ga je in zee met een Nederlands- of buitenlands bedrijf en welke methoden om te betalen wil je aan gaan bieden?

Ideal is erg populair, maar in Nederland. Ben je van plan in bijvoorbeeld Duitsland diensten of producten aan te bieden, dan moet je kiezen voor een andere methode voor betalen.

Ook zal je er rekening mee moeten houden dat je in sommige gevallen geld kwijt bent aan het terugboeken van betalingen. Bijvoorbeeld na retourzendingen.

Betaalmethoden

Aan welke betaalmethoden moet je denken?

  • iDeal
  • PayPal
  • BanContact
  • Klarna (achteraf betalen)
  • Riverty (voorheen AfterPay) (achteraf betalen)
  • CreditCard
  • Apple Pay
  • Google Pay

Betaaldiensten

Dit is onder andere mogelijk via de volgende diensten:

  • Ayden
  • Buckaroo
  • Mollie.com
  • MultiSafePay
  • Pay.nl
  • Paytium
  • Stripe

Eventueel kun je ook informeren wat de mogelijkheden zijn die de bank aanbiedt.

Pas je op voor de retouren?

Pas je op voor de retouren?

Er zijn webshops ten onder gegaan aan een retourbeleid. Echt waar! Er werden zoveel producten retour gestuurd, dat het systeem van producten gratis retour sturen ervoor zorgde dat de webshops ermee moesten stoppen. Wat ga jij daarom doen?

Los van eventuele garantievoorwaarden, krijg je te maken met de wettelijke bedenktermijn van veertien dagen. De consument heeft dus veertien dagen de tijd (voor de meeste producten) om zonder opgaaf van reden de koop te annuleren. Daarna moeten de producten wel retour gestuurd worden.

Voor dit retour sturen mag je kosten in rekening brengen. Dit houdt simpelweg in dat je mag verlangen van je klanten dat ze zelf gaan betalen voor het terugsturen.

Het voordeel is overigens dat je bijdraagt aan een bewustwording onder consumenten. Men bestelt bewust en dit heeft een gunstigere impact op onze leefwereld.

Er gelden overigens wel uitzonderingen op de bedenktermijn.

Consumentenbescherming

De consumentenbescherming

Er gelden strenge regels als het gaat om consumentenbescherming. Deze regels kun je niet zomaar opzij schuiven, omdat dit je beter uitkomt.

Consumenten worden beschermd met een garantietermijn. Men heeft recht op een goed product. Een deugdelijk product. Het lastige is alleen: er is door de Nederlandse overheid geen wettelijke garantietermijn bepaald. Men beroept zich erop dat het ene product nu eenmaal korter of langer meegaat dan het andere product. Dan kom je uit op de vraag wat is een goed product? Om misverstanden en teleurstellingen te voorkomen is het goed om op dit punt de informatie van de Rijksoverheid te volgen.

Fabrieksgarantie

Iets anders is de fabrieksgarantie. Dat is wat de maker garandeert. Dat stem je af met de leverancier(s). Je leverancier(s) moeten je dus voorzien van deze informatie.

Meer over dit onderwerp lees je via de website van ACM.

Deze laatste website is bijzonder handig, want deze is er voor consumenten. Wanneer je webshop gericht is op consumenten, dan is hierop veel informatie te vinden die nuttig kan zijn voor bijvoorbeeld algemene voorwaarden.

Voorwaarden

De wettelijke bedenktermijn

Een van de belangrijkste voorwaarden voor online verkoop aan consumenten is dat je als ondernemer te maken hebt met een wettelijke bedenktermijn van veertien dagen. Dat is de minimale termijn. Je mag ook meer dagen aanhouden. Minder dagen is niet toegestaan.

Wanneer een klant binnen deze veertien dagen aangeeft af te zien van de aankoop, dan ben je genoodzaakt de aankoopovereenkomst ongedaan te maken. Het bedrag exclusief verzendkosten zal je moeten overmaken via het betaalmiddel dat is gebruikt tijdens de transactie.

Er gelden uitzonderingen op deze bedenktermijn, zoals te lezen valt op de website van ACM:

Soms hebt u geen bedenktijd en moet de verkoper u dit vóór de koop vertellen. De belangrijkste situaties waarin u geen bedenktijd hebt én de verkoper verplicht is dit te zeggen zijn:

als u iets op maat laat maken, bijvoorbeeld een pak of kast
als iets persoonlijks koopt, zoals familiefoto’s of een gegraveerde ring
als u iets koopt dat snel bederft of veroudert, zoals groenten of bloemen
als u iets koopt dat na levering vermengt met iets anders: u laat bijvoorbeeld zand storten in uw tuin of u laat verf in een speciale (niet standaard) kleur mengen
als u een los nummer koopt van een krant of tijdschrift
als u de verzegeling verbreekt van een digitaal product, bijvoorbeeld van cd’s of games
als u hygiënische producten uit de verpakking hebt gehaald, bijvoorbeeld een tandenborstel of een scheerapparaat
als u iets huurt voor een bepaalde periode, zoals een vakantiehuisje, hotelkamer of een huurauto.
als u een toegangskaartje koopt voor een bepaalde datum of een bepaald tijdstip, bijvoorbeeld een toegangskaartje voor een specifieke tentoonstelling in een museum.
als u iemand wilt inhuren op een bepaalde datum, zoals een cateraar, artiest of verhuizer
als u iemand inhuurt voor een spoedreparatie
als u iets koopt waarvan de prijs kan wisselen door schommelingen op de financiële markt, bijvoorbeeld goud of aandelen
Er zijn ook situaties waarin u geen bedenktijd hebt en de verkoper hoeft dit niet te vertellen. U hebt bijvoorbeeld geen bedenktijd:

als u iets koopt onder de 50 euro via huis-aan-huisverkoop, verkoop op straat, verkoopdemonstraties of verkoopparty’s
als u een pakketreis boekt (een reis met meer dan alleen overnachtingen)
als u een woning koopt of huurt
als u meedoet aan een gokspel, zoals een loterij
als u iets koopt op een markt
als u iets koopt van een particulier, bijvoorbeeld via Marktplaats (als een bedrijf iets verkoopt via Marktplaats hebt u wel bedenktijd)

Bron: ACM

Via de hoofdpagina van je webshop zal altijd duidelijk moeten zijn (dus met een muisklik) hoe de procedure voor de bedenktermijn er precies uitziet. Ook zal je dit op moeten nemen in de algemene voorwaarden. Tijdens het afrekenen zal de klant akkoord moeten gaan met de algemene voorwaarden. De tekst tijdens het afrekenen zal overigens expliciet moeten verwijzen naar een koop op afstand.

Prijzen

Prijzen inclusief btw

Btw is vanaf de inschrijving bij de Kamer van Koophandel belangrijk. Voor een gemiddelde consument is btw niet belangrijk.

Het weergeven of tonen van prijzen aan consumenten zonder btw is niet toegestaan. Alle prijzen die je toont op de website moet je dus weergeven inclusief btw.

Natuurlijk, er zijn bedrijven die ‘slim’ zijn. Zij vermelden alleen de prijzen exclusief btw op de website. Pas tijdens het betalen kom je erachter dat je nog een extra bedrag aan btw moet betalen. Ze beroepen zich erop dat ze hun diensten en producten ook aanbieden aan bedrijven, instellingen en organisaties. Daardoor is het ‘lastig’ om de prijzen inclusief btw te vermelden. Complete onzin! Eigenlijk is dit gewoon misleiding. Meer hierover alt te lezen in het Besluit prijsaanduiding producten, geldig vanaf 1 januari 2023. Overigens was deze regel al eerder van kracht.

Klantenservice

Klantenservice

Een niet te onderschatten deel van je webshop: de klantenservice. Dus het gaat hier om de ondersteuning van je klanten. Inderdaad, ook het luisteren naar de klanten die misschien minder tevreden zijn over je.

Ook al ben je slechts een kleine ondernemer, je moet beschikken over een manier waarop je klanten een service aanbiedt. Dus een klantenservice. Dat is veel meer dan alleen maar een contactformulier op een website.

Het nadeel is dat het voeren van een klantenservice tijd kost. Dit zal je ook mee moeten nemen in de overwegingen.

Dan is het verleidelijk om te kiezen voor alleen die e-mailondersteuning. Of ondersteuning via chat. Het kan voorkomen dat een klant je wil bellen. Bijvoorbeeld omdat iemand nu eenmaal graag een persoonlijk gesprek aan wil gaan. Dan kan het voorkomen dat dit geen fijn gesprek is.

Kies je voor telefonische ondersteuning, bepaal dan wanneer je wel en niet bereikbaar bent. Ben je bereikbaar via een gewoon telefoonnummer of een mobiel nummer?

Feedback van klanten

Een ander belangrijk onderdeel is de feedback die je ontvangt van je klanten.

Recensies

Wist je dat je makkelijk een vermelding kunt maken via Google Mijn Bedrijf. Op deze manier kunnen anderen je makkelijk terugvinden. Het voordeel is dat je kunt werken met recensies. Deze zal je actief moeten onderhouden. Dat is meteen ook een nadeel. Er zal een moment aanbreken dat je te maken krijgt met negatieve recensies.

Google Mijn Bedrijf is niet de enige optie voor het verkrijgen van recensies. Dit is ook mogelijk via Facebook. Of via andere platformen. Ook dan kun je te maken krijgen met negatieve feedback.

Negatieve feedback

Geweldig, klanten die alleen maar blij met je zijn! Ze schrijven de leukste dingen over je. Hartverwarmend! Hoe zit dat met negatieve feedback?

Er zijn klanten die je negatieve feedback gaan geven. Op een lelijke manier misschien. Online scheldpartijen. Misschien niet eens via recensies. Bijvoorbeeld via social media. Hoe ga je daarmee om? Ga je mee in deze scheldpartijen?

Het is verleidelijk om er met een gestrekt been in te gaan. Doe het niet. Uiteindelijk levert het alleen maar meer schade op.

Belangrijk om te onthouden

Een belangrijk onderdeel van klantondersteuning is weten hoe je om moet gaan met je klanten. Dat begint met luisteren. Hoe boos een klant ookis. Daarmee is niet gezegd dat je alles hoeft te accepteren. Er is een verschil tussen jezelf compleet laten gaan en het op een nette manier oplossen van een probleem.

Vergeet niet: recensies kun je niet zomaar verwijderen.

Keurmerk

Keurmerk of geen keurmerk?

Het is een moeilijke vraag: doe je het of niet? Als startende ondernemer is het aanvragen van een keurmerk voor je webshop niet alleen lastig. Het is ook een aardige investering. De oplossing zou kunnen zijn dat je De Goede Huisvader inschakelt voor hulp bij het aanvragen van een keurmerk. Let op, dat brengt kosten met zich mee. Die kosten komen bovenop de kosten voor het keurmerk.

Wat je ook zou kunnen doen: De Goede Huisvader vragen om te doen alsof er een keurmerk aangevraagd wordt. De procedures worden dan doorlopen, de webshop wordt dan alvast gereedgemaakt voor een keurmerk. Zodra de financiële situatie het toelaat ben je dan in staat om dit keurmerk aan te vragen.

De vraag is alleen: wat ‘zegt’ een keurmerk? Dat je het prima doet. Volgens de organisatie die het keurmerk uitdeelt. De Goede Huisvader kan je dit ook vertellen. Op basis van exact dezelfde gegevens. Wel kan het vertrouwen uitstralen. Goed, andere zaken doen dat ook. Denk aan je bedrijfsgegevens (vergeet je btw-nummer niet, dat is wetelijk verplicht), het gebruik van een SSL-certificaat, informatie over het herroepingsrecht, een cookiemelding, algemene voorwaarden, een privacyverklaring en natuurlijk alle andere belangrijke documenten/pagina’s, die vanaf de openingspagina direct oproepbaar moeten zijn.

Hulp nodig bij het aanvragen? De Goede Huisvader helpt je bij de aanvraag!

Verzending

Vervoer en verzending

Niet alleen de retourzendingen hebben ervoor gezorgd dat menig webshop ten onder gegaan is. Ook vervoer en verzending hebben daartoe geleid. Over vervoer en verzending is het nodige te doen. Vandaar dat het goed is om wat onderscheid te maken.

Vervoer

Vervoer

Strikt genomen gaat het hier om het vervoeren van goederen. Van A naar B. Dus van het adres waar jij ze vandaan wilt sturen naar de klant. Dit vervoer doe je zelf of laat je doen.

Doe je dit zelf, dan is het gebied waarin je de producten verkoopt misschien klein. Tenzij je besloten hebt om heel Nederland aan te doen. Doe je dit, realiseer je dan dat dit tijd kost. Dan zal je hiervoor iemand in dienst moeten nemen. Om dit zelf te doen is bijna niet te doen. Tenzij je vanuit de auto bijvoorbeeld nog eens de bestellingen wilt verwerken, de klantenservice wilt uitvoeren en al het andere wilt doen dat betrekking heeft op je webshop.

Ervan uitgaande dat je kiest voor een vervoerder, besteed je het bezorgen van de pakketten dus uit. Dat is een kostenpost waarmee je rekening moet houden. Tenzij je de klant de volledige verzendkosten laat betalen.

Wanneer de vervoerder je tien euro per pakket in rekening brengt, kun je dit doorberekenen aan de klant. Of de klant daar blij van wordt is de vraag. Meestal niet. De klant verwacht misschien een bedrag van vijf euro. Liever wil men geen verzendkosten betalen. Sterker nog, de klant betaalt liever vijf euro meer voor een product bij een andere aanbieder, dan dat er verzendkosten voldaan moeten worden. Gemeen, maar dat is nu eenmaal zo. Dit verklaart het succes van de diensten Select van Bol.com en Amazon Prime.

Verzendkosten zijn killing en zeker wanneer je bedenkt dat er van alles mis kan gaan met de pakketten. Pakketten raken zoek, beschadigd of erger: ze worden gestolen. Ook kan het voorkomen dat je gewoon weer afgeleverd worden bij het oorspronkelijke adres waar ze vandaan kwamen. Met de mededeling: “Is niet gelukt, sorry.” Dit zijn allemaal praktijkvoorbeelden die ik aan den lijve heb mogen ervaren.

Geweldig die actiedagen waarop je geen verzendkosten in rekening brengt. Dan schieten de salescijfers omhoog. Doe dat vooral, alleen niet te kwistig. Je snijdt jezelf de eerste tijd daar zeker mee in de vingers. Uiteindelijk ben jij degene die het allemaal moet betalen. Bedenk dat goed.

Maak een goede berekening van wat de verzending van een pakket kost en stem daar je prijs op af. Misschien kun je de prijs zo bewerken dat er alvast al een deel van die verzendkosten in verwerkt is.

Het belangrijkste van allemaal: onderschat gewoon nooit de kosten voor het vervoer.

Welke vervoerder?

Oh ja, die mooie grote stationwagon of dat busje zou best eens geschikt kunnen zijn voor het vervoeren van je producten. Dan ben je er ‘even’ uit. Geen probleem, alleen hoe lang is dat dan? Wat gebeurt er in de tussentijd met je bedrijf? Neemt iemand het over of moet je bij terugkomst als een malle aan het werk gaan?

Zelf bezorgen wanneer je er alleen voor staat: leuk idee, verstandig? Nee. Het gaat ten koste van iets. Bijvoorbeeld van de tijd die je kwijt zou kunnen zijn aan het verwerken van je bestellingen of het te woord staan van je klanten.

Het selecteren van een vervoerder is soms nog geen gemakkelijke opgave. Het is afhankelijk van het soort product dat je aanbiedt. Biedt je verse producten aan, dan zal niet iedere vervoerder geschikt zijn. Sterker nog: zodra je dit meldt dan zal men melden dat dit niet mogelijk is of krijg je te maken met extra toeslagen. Bovendien moet je er rekening mee houden dat er voor deze versproducten een leveringsgarantie geldt. Dit houdt in dat je te maken krijgt met zogeheten tijdsloten. Je zal de pakketten voor een bepaald tijdstip moeten aanleveren, wanneer deze dezelfde dag afgeleverd moeten worden.

Het is niet onmogelijk. Er zijn oplossingen. Hele mooie oplossingen. Alleen je moet bereid zijn om te investeren. Het vervoeren van verse producten is een mooie uitdaging.

Is dit niet van toepassing dan nog steeds kan je te maken krijgen met tijdsloten. Ook wel een cutoff tijd genoemd. Je moet de pakketten dan voor een bepaalde tijd afleveren. Dit moet je dus wel goed regelen. Ook in je webshop. De klanten moeten dus weten tot wanneer ze kunnen bestellen en wat de consequenties precies zijn wanneer ze te laat bestellen.  

Verzendkosten

Het bepalen van verzendkosten kan soms best een vraagstuk zijn. Of een klant een product bij je afneemt is in grote mate afhankelijk van deze verzendkosten. Vandaag de dag kun je via zoekmachines precies zien wat de verzendkosten voor hetzelfde product zijn bij verschillende aanbieders. Wanneer de klant ervoor kan kiezen om de bestelling zonder verzendkosten toegestuurd te krijgen, dan zal men vaak hiervoor kiezen. Tenzij de verzendkosten redelijk zijn.

Toch is het echt niet altijd mogelijk om de verzendkosten niet in rekening te brengen. Vandaar dat veel webshops ervoor kiezen om de verzendkosten te laten vervallen wanneer er voldaan is aan een minimumbestelbedrag. Zelfs wanneer je die optie toepast, houdt het in dat je dus eigenlijk zelf kosten moet maken voor een verzending.

Dat bepalen van die verzendkosten kan soms lastig zijn. Zeker wanneer je bedenkt dat de prijs die een consument bij veel webshops zal betalen misschien helemaal niet de prijs is die de webshop eigenaar aan de vervoerder zal moeten betalen. Toch wil je de totale prijs die de vervoerder je in rekening brengt niet zomaar doorberekenen aan de klant.

Misschien moet je rekening houden met wel tien euro aan kosten die je zal moeten maken om de bestelling verzonden te krijgen. Bereken je dit bedrag door aan de klant, dan kan dit een reden zijn om uiteindelijk niet bij je te bestellen. Kies je ervoor om de helft van de kosten door te berekenen, dan moet je van de uiteindelijke winst per bestelling dus nog wel de kosten voor het vervoer afhalen. Is er dan nog steeds sprake van winst?

Belangrijk: kijk niet naar de allergrootste spelers, want die hebben vaak maatafspraken kunnen maken over het vervoer. Bovendien, de winsten zijn vaak hoger. Dit zorgt ervoor dat er regelmatig opties aangeboden kunnen worden voor gratis vervoer.

Verzending naar andere landen

Het verzenden naar andere landen is ook iets waarover je na moet denken. Is dit iets dat je meteen al moet overwegen? Moet je meteen al denken aan een wereldwijde dekking? Sterker nog, is heel Nederland misschien wel realistisch? Je kunt het ook proberen met een verzending in bepaalde postcodegebieden. Hiervoor zijn opties beschikbaar in WooCommerce die dit mogelijk maken. Geen standaard opties, dus je moet wel weten hoe je dit gaat inrichten.

Tot slot…

Denk hier nog even over na!

Denk vooral nog even na over deze zaken.
  • De offline- en online wereld zijn twee verschillende werelden.
  • Geef jezelf de tijd om te groeien.
  • Wees voorbereid op het maken van extra kosten.
  • Geloof in jezelf.
  • Denk niet te ‘groot.’
  • Wees voorbereid op teleurstellingen.
  • Werk met lijstjes.
  • Bepaal een budget.
  • Voldoe aan de wettelijke vereisten.

Contact

Heb je vragen? Neem dan contact op!

Contactformulier NL

Om dit formulier te gebruiken is het noodzakelijk dat je toestemming geeft voor het opslaan van je gegevens. Je hebt geen toestemming gegeven. Daarom is het niet mogelijk om dit formulier te gebruiken. De overige velden zijn daarom niet zichtbaar.