Alternatieven voor Google Analytics

Er dreigt een verbod aan te komen op het gebruik van Google Analytics in de Europese Economische Ruimte (EER) en Europese Unie (EU). De vraag die veel gesteld wordt is dan ook: wat zijn de alternatieven voor Google Analytics?

Google Analytics

Het is een geweldige tool, Google Analytics. Een tool waarmee je precies kunt zien wie je website bezoekt en wat ze precies op de website doen. Het voordeel is dat de dienst van Google helemaal gratis is. Er is alleen een probleem: de dienst is mogelijk na verloop van tijd niet meer te gebruiken in de Europese Unie (EU) en de Europese Economische Ruimte (EER).

Wat is er aan de hand?

Het nieuws was al langere tijd bekend. Alleen werd het in januari weer wereldnieuws, nadat er uitspraken gedaan werden door de Noorse en Oostenrijkse telecomtoezichthouders. De gegevens zoals opgeslagen door Google zouden niet conform de Europese regels zijn voor de opslag van data. De data zou namelijk niet privacyvriendelijk opgeslagen worden. IP-adressen en cookiegegevens worden doorgestuurd naar de Verenigde Staten.

Autoriteit Persoonsgegevens (AP)

Op 14 januari werd bekend dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), verantwoordelijk op de naleving van dit soort zaken en in het bijzonder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) een eigen onderzoek ging instellen. Een Nederlands verbod werd niet uitgesloten.

Wanneer de dienst verboden wordt

Het is eigenlijk heel simpel. Wanneer de dienst verboden wordt en jouw website maakt gebruik van Google Analytics, dan ben je zelf als beheerder dus ook in overtreding. Dit kan gevolgen hebben voor een groot aantal Nederlandse websites. De Goede Huisvader Webhosting maakt ook gebruik van Google Analytics. Daarom werd het tijd om op zoek te gaan naar een alternatief.

Een alternatief

Er is niet een alternatief. Er zijn meerdere alternatieven. Deze zijn veilige alternatieven, zolang de gegevens binnen de EU of EER opgeslagen worden. De Goede Huisvader Webhosting heeft in ieder geval een alternatief voor je, waarbij je alles zelf in eigen beheer houdt. Een tool waarmee je kunt blijven monitoren wat er gaande is op je website als het gaat om bezoekers.

Nog even en dan wordt je geïnformeerd over deze dienst. De dienst wordt momenteel eerst goed getest.

Betaalde alternatieven

Er zijn alternatieven. Helaas komt dit er wel op neer dat je mogelijk zal moeten gaan betalen voor de dienst(en). Daarnaast speelt er nog een ander probleem. Google is niet de enige die deze dienst aanbiedt en de data opslaat in de Verenigde Staten. Dat doen meer aanbieders.

Binnenkort zal een lijstje gepubliceerd worden van Google Analytics alternatieven. Je ziet dan ook precies waar de data opgeslagen wordt en wat de kosten zijn.

Vergelijkbare berichten